Φιλελιά
Το Έργο «ΦΙΛΕΛΙΑ – Ανάπτυξη Βρώσιμης Ελιάς Φιλική προς τη Μειωμένη σε Αλάτι Διατροφή»
Το Έργο ΦΙΛΕΛΙΑ
Η επιχείρηση συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της Δράσης του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» ΕΣΠΑ 2021-2027, «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας».
Η πράξη(έργο) έχει στόχο τη διεξαγωγή βιομηχανικής έρευνας με στόχο την ανάπτυξη και επιτυχή παραγωγή και τυποποίηση πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου ποικιλίας «Χαλκιδική» και «Χονδρολιά Χαλκιδικής» μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο.
Η βιομηχανική έρευνα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση στοχευμένων τεχνολογικών παρεμβάσεων, κατά κύριο λόγο στην παραδοσδιακή μέθοδο μεταποίησης της πράσινης ελιάς με τη χρήση άλμης μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας και κατά δεύτερο λόγο στην αποθήκευση και συσκευασία του τελικού προϊόντος έτσι ώστε να διατηρείται το αρακτηριστικό μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας.
Η επιλογή της βέλτιστης τεχνικής ζύμωσης εφαρμόστηκε πιλοτικά σε βιομηχανική κλίμακα με σκοπό να δημιουργηθεί η τεχνολογική ωριμότητα για την ανάπτυξη του νέου προϊόντος και την εμπορευματοποίησή του.
Το Έργο υλοποιήθηκε από την επιχείρηση «Χούτας – Μαρδάς Α.Ε.» σε συνεργασίας με τρία (3) εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης:
- Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Εργαστήριο Βιοχημείας
- Εργαστήριο Γεωργικών Εφαρμογών και Αγροτικής Ανάπτυξης
Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 399.650,00 € και η Δημόσια Δαπάνη σε 363.250,00 €.
Ενότητες Εργασίας:
Ενότητα Εργασίας 1: Ανάλυση της συμπεριφοράς των καταναλωτών ως προς την πράσινη ελιά μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας
Ενότητα Εργασίας 2: Βελτιστοποίηση της επεξεργασίας πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου με ζύμωση σε άλμη μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας
Ενότητα Εργασίας 3: Βελτιστοποίηση συνθηκών αποθήκευσης / συσκευασίας και διατροφική επισήμανση
Ενότητα Εργασίας 4: Παραγωγή πράσινης ελιάς ισπανικού τύπου μειωμένης αλατοπεριεκτικότητας σε βιομηχανική κλίμακα
Ενότητα Εργασίας 5: Μελέτη Βιωσιμότητας – Σκοπιμότητας της προτεινόμενης μονάδας
Ενότητα Εργασίας 6: Διάχυση αποτελεσμάτων
Διάρκεια Έργου: 10/2021 – 02/2025

































